BemutatkozásProgramjainkReferenciaVendégkönyvGY.I.K.X
home_main.png

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mekkora teremre van szükség a foglalkozáshoz?

Akkora térre van szükségünk, amelyben elfér minimum 15 méternyi asztalhossz, illetve a résztvevők létszámának megfelelő számú szék (óvodások esetén székek helyett megfelelőbb a szőnyeg). A helyszín berendezéséhez kb. 1 órára, az elpakoláshoz kb. 40 percre van szükségünk. A zökkenőmentes kezdéshez kérjük az asztalokat a fal mentén L-alakban elhelyezni, a székeket pedig félkör alakba rendezni. Egymás mögött nem ülhetnek gyerekek, mivel élő állatokat is körbe viszünk, amikkel nem nyúlunk át a gyerekek fölött, és amikkel nem megyünk mögéjük.

Családi rendezvényeinken kérjük egy alkotó- és játszósarok kialakítását is (asztallal és székekkel).

Maximum hány gyerek vehet részt a foglalkozáson?

Mivel egy interaktív élménypedagógiai foglalkozásról van szó, ezért az ideális csoportlétszám iskolák esetén 15-20 fő, óvodák esetén 10-15 fő. Iskolai foglalkozásainkon a maximális ajánlott csoportlétszám 25 fő, óvodai foglalkozásainkon pedig 20 fő. A gyermekek élményszerzése érdekében kérjük, hogy a nagylétszámú osztályokat/csoportokat bontsák két csoportra.

Családi rendezvényeinken is kérjük, hogy az interaktív kiállításunk terében egyszerre ne tartózkodjon 25-nél több látogató.

Mire készítsük fel a gyerekeket előzetesen?

Semmire. Elég annyit mondani a gyerekeknek, hogy egy izgalmas foglalkozáson vehetnek részt, amely az ízeltlábúak varázslatos világába kalauzolja el őket. Ha esetleg valaki tartana a foglalkozásunktól, és ennek előzetesen hangot adna, akkor őt meg lehet nyugtatni azzal, hogy a programon semmilyen állattal nem kell érintkeznie, gyönyörű preparált trópusi pillangókat láthat, élő állatainkat pedig csak akkor adjuk a kezébe, ha ő kéri.

A pedagógusoknak mi a teendője a foglalkozásokon?

Semmi, sőt azt szeretnénk kérni, hogy a csoportot kísérő pedagógus lehetőleg csupán passzív szemlélője legyen a programunknak (természetesen a foglalkozás utolsó egységében – amennyiben szeretné – ő is kézbe veheti élő állatainkat). Foglalkozásunk egészében a gyerekek aktivizálását, motiválását, illetve az esetleges pedagógiai problémák kezelését a foglalkozást vezető munkatársunk végzi. Eddigi tapasztalataink alapján kérjük, hogy erre külön hívják fel résztvevő kollégáik figyelmét.

Szabadtéren megvalósítható-e a program?

Óvodai, iskolai élménypedagógiai foglakozásainkat nem áll módunkban szabadtéren tartani. Interaktív kiállításunkat abban az esetben tudjuk szabadtéren megrendezni (pl. fesztiválokon, települési rendezvényeken), amennyiben oldalfallal ellátott sátrat és asztalokat biztosítanak számunkra. Esős időben, illetve 20 °C alatti hőmérsékleten nem tudjuk vállalni a szabadtéri programot. 

Részt vehet-e a programon olyan személy, akinek erős rovarfóbiája van?

Különösen örülünk annak, ha olyanok is részt vesznek programjainkon, akiknek erős félelmeik vannak a különböző ízeltlábúaktól. Egyik nem titkolt célunk ugyanis pont az ízeltlábúakkal kapcsolatos viszony formálása, a rovarfóbia enyhítése, a félelmek reális mederbe terelése. Egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy foglalkozásaink során nyitottabbá válnak a résztvevők az ízeltlábúak felé, és olyanok is kézbe veszik az állatainkat, akik az elején még látványosan tartottak tőlük (persze itt is hangsúlyozzuk, hogy programjainkon senkinek nem kell hozzányúlnia semmihez, amihez nem szeretne).

Van-e valami kitétel a sajátos nevelési igényű gyerekek részvételével kapcsolatban? 

Integrált iskolai/óvodai keretek között, illetve családi rendezvényeinken semmilyen kitételünk nincs a sajátos nevelési igényű gyerekekre vonatkozóan. Speciális osztályok, illetve speciális nevelési/oktatási intézmények esetén azonban érdemi tájékoztatást kérünk, hogy annak megfelelően differenciálhassuk a programunk tartalmát és módszereit.

Milyen életkorú gyerekek számára ajánlott a program?

Jellemzően óvoda középső csoportjától (illetve vegyes csoportok esetén óvodás kortól) középiskola végéig szervezünk élménypedagógiai foglalkozásokat. Iskoláskorú gyerekek esetén azt kérjük, hogy nagy életkori különbségek ne legyenek egy csoporton belül.

Családi rendezvényeinken semmilyen életkori megkötés nincs.

Készülnek-e fényképek a programon?

Amennyiben az iskola/óvoda engedélyezi, szoktunk fényképeket készíteni. A legjobban sikerült képekből egy kis válogatást teszünk fel Facebook-oldalunkra. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem áll módunkban minden gyerekről fényképet készíteni, és csak az általunk kiválasztott képeket őrizzük meg. Bár minden esetben megkérdezzük a jelen lévő pedagógusokat, hogy készíthetünk-e képeket (rendelkezik-e az intézmény szülői hozzájárulással az óvodai/iskolai rendezvényeken való fényképezéshez), mégis előfordulhat, hogy szándékunk ellenére olyan fotó készül, amelynek megjelentetéséhez a szülő (törvényes képviselő) nem járul hozzá. Amennyiben ez tudomásunkra jut, az érintett fotót/fotókat azonnal eltávolítjuk a galériánkból.

Családi rendezvényeinken minden esetben szóbeli beleegyezést kérünk mind a felnőttektől, mind a gyerekektől, illetve szüleiktől, mielőtt fotót készítenénk.